Data konferenciák 2022 - Dmlab

Data konferenciák 2022

Mihalkó Barnabás

2022.02.15. • olvasási idő:

Az új év mindig sok izgalmat rejt magában, nincs ez másként a data konferenciák terén sem. Hagyományos évkezdő blogposztunkban összeszedtük a Budapestről elérhető adatos eseményeket.

Az elmúlt két év vírushelyzetének következményeképpen 2022-re sokkal több rendezvényt követhetünk online. Persze a közösségi élmény sok esetben pont emiatt sérül, de az a tény, hogy az otthonról elérhető data konferenciák tárháza kibővült mindenképp jó lehetőség, hiszen így olyan rendezvényeken is részt vehetünk, amikre korábban nem lett volna lehetőségünk eljutni.

Először a hazai rendezésű személyes, online és hibrid, majd pedig a nemzetközi online data konferenciák listáját böngészheted végig. Biztos van olyan kiemelt szakmai esemény, amit kihagytunk a sorból, ha ilyennel találkoznál, jelezd a kommentek között, szívesen bővítjük vele a listánkat.

 

Hazai rendezésű data konferenciák

Reinforce AI Conference

Az idei Reinforce AI konferencia is online lesz megtartva, azonban ennek köszönhetően a szervezőknek sikerült igazán nagy neveket meghívni előadóként. Az előadások egy hopin nevezetű virtuális térben kerülnek megrendezésre, így próbálják a korábbi konferenciákon megszokott élményt eljuttatni az otthonokba a szervezők. Az előadások mind három nap délutántól kezdődnek majd és kora estig tartanak. A konferencia célja a mesterséges intelligenciával és a gépi tanulással kapcsolatos tudás behozatala a régióba, elérhetővé téve azt bárki számára.

Írtunk élménybeszámolót a 2019-es Reinforce-ról a blogra, ide kattintva érheted el. Ha érdekel a reinforcement learning, akkor figyelmedbe ajánljuk az alapokat bemutató blogposztunkat.

Időpont: 2022. március 8-10.

Weboldal: http://reinforceconf.com 

 

Budapest ML Forum

​​A tavalyi évet követően idén második alkalommal induló ML Fórum a már jól ismert Budapest Data Fórum és Budapest BI Fórum konferenciák testvérrendezvénye, amelyet idén áprilisban rendeznek meg. A Budapest ML Fórum elsősorban a hazai szakmai közönségnek szól, így az előadások főleg magyar nyelvűek lesznek. Mi személy szerint nagyon örülünk ennek az új konferenciának és rendkívül kíváncsian várjuk a 2022-es eseményt.

Időpont: 2022. május 3-4.

Weboldal: https://budapestml.hu/2022/hu/

 

Budapest Data Forum

A Budapest Data Fórum egy hazai adatmenedzsment és analitikai konferencia, amely idén már tizennegyedik alkalommal kerül megrendezésre. A rendezvény a big data, a data science, és az adattárházak világába repíti el a résztvevőket. A két napos eseményen technikai prezentációk, előadások és esettanulmányok kerülnek bemutatásra változatos témákban. 

Tervezett időpont: 2022. június

Weboldal: https://budapestdata.hu/

 

Crunch – Data Conference

A Crunch legfőképp azoknak szól, akik fejlett adatvezérelt vállalkozást szeretnének felépíteni. Nem számít a vállalkozás mérete vagy a munkaköri leírásod, a Crunch konferencián pontosan meg fogod találni azt, amire szükséged van. Ha adatmérnök vagy, esetleg termékmenedzser, vagy egyszerűen csak érdekel, hogyan tudod felhasználni a rendelkezésedre álló adatokat úgy, hogy azt a vállalkozásod fejlesztésének javára fordítsd, akkor ez a konferencia neked szól. A céged méretétől vagy az adatok mennyiségétől függetlenül te is a big data jelenlegi legnagyobb szereplőitől tanulhatsz, inspirálódhatsz.

Mi évek óta rendszeresen részt veszünk a Crunchon, három éve írtunk is róla egy általános összefoglalót, és az egyik előadást bemutató blogposztot.

Időpont: 2022. október 3-5.

Weboldal: https://crunchconf.com

 

Impact – Termékmenedzsment konferencia

Az Impact középpontjában a termékmenedzsment áll. A termékmenedzsment az ügyfél, az üzlet és a technológia közös pontja, ez az, ami lehetővé teszi számukra, hogy sikeresek legyenek. A konferencia kiemeli a szoftverfejlesztéshez kapcsolódó termékmenedzsmentet Agile-Adaptív alapelvek és gyakorlatok alkalmazásával, de a megosztott elvek és gyakorlatok úgy kerültek kiválasztásra, hogy más termékfejlesztésre is jól alkalmazhatók legyenek. Az Impact konferencia előadóit és témáit úgy válogatták össze, hogy hasznosak legyenek a már terméktudósként dolgozó emberek számára, de a kezdők, vagy érdeklődők is könnyen megértsék őket és hasznosíthassák a konferencián tanultakat.

A korábbi évek egyik igen érdekes előadásról írtunk elemzést.

Tervezett időpont: 2022. október

Weboldal: https://impact-conf.com/

 

Budapest BI Fórum

A Budapest BI Fórum két nagy sikerű, korábban önálló rendezvény, az Open Source BI és az Innovatív BI konferenciák összeolvadásából született, létrehozva így a legnagyobb magyar, analitikával és üzleti intelligenciával foglalkozó szállítófüggetlen szakmai rendezvényt. A konferencia kiváló lehetőséget biztosít mind a fejlesztők, mind az elemzők, mind pedig a felhasználók számára a legújabb trendekkel, technológiai újdonságokkal való találkozásra, a hazai és külföldi BI tapasztalatok megismerésére és szakmai kapcsolatok építésére.

Tervezett időpont: 2021. november

Weboldal: https://budapestbi.hu/

 

Stretch

A Stretch egy vezetői és menedzsment konferencia, amely azért jött létre, hogy a legjobbaktól tanulhassunk, akik megmutatják azt is, hogyan feszegetheted a határaidat. A kétnapos konferencia során a világ minden tájáról érkeznek előadók, hogy a legújabb trendeket, ötleteket, érdekes case studykat és inspiráló történeteket osszanak meg a résztvevőkkel. Izgalmas, a vezetés és a menedzsment kihívásairól szóló előadásokkal várják az érdeklődőket. A konferencia célközönsége továbbá a CxO, Product manager, Tech Lead, Engineering Manager, Software Engineer, Scrum Master, Agile Coach munkakörben dolgozó, vagy ezek iránt érdeklődő személyek. A kétnapos konferenciára egy egész napos workshoppal lehet hangolódni.

Tervezett időpont: 2022. december

Weboldal: https://www.stretchcon.com

 

Nemzetközi data konferenciák

Outlier Conference

A Data Visualization Society által második alkalommal vehetünk részt az Outlier konferencián, aminek fókuszában az adatvizualizáció áll. Jegyek több árkategóriában is kaphatók, igény esetén ingyenes jegy is kérhető. Az önkéntes segítőket is szívesen fogadják a szervezők.

Időpont: 2022. február 4-5.

Weboldal: https://outlierconf.com/

 

Subsurface – The Cloud Data Lake Conference

A Dremio szervezésében megvalósuló konferencia témája a cloud data lake. Szakértők, mérnökök, kutatók beszélnek a technológia legfrissebb trendjeiről, mint például az Apache Arrow, az Apache Iceberg, a Delta Lake, az Airflow és a Ranger. Az online térben megvalósuló eseményen ingyenes a részvétel.

Időpont: 2022. március 2-3.

Weboldal: https://www.dremio.com/subsurface/live

 

SQLBits Conference

A világ legnagyobb adatos konferenciája idén Londonban és online, azaz hibrid formában várja az érdeklődőket. A 12 virtuális teremben öt teljes napon keresztül tartó rendezvényen mindent megtudhatsz a legforróbb iparági trendekről. Van lehetőség jegyet vásárolni csak néhány napra is, vagy akár csak egy napra, valamint az utolsó, szombati alkalmon ingyenes a részvétel.

Időpont: 2022. március 8-12.

Weboldal: https://arcade.sqlbits.com/ 

 

Airflow Summit

Az Apache Airflow felhasználóinak és a szoftver iránt érdeklődőknek szóló konferencia ebben az évben májusban valósul meg. Eltérő időpontokban tartják meg az előadásokat, hogy a világ bármely pontjáról be lehessen kapcsolódni élőben. A részvétel ingyenes.

Tervezett időpont: 2022. május 23-27.

Weboldal: https://airflowsummit.org/ 

 

use-R! Conference

A use-R egy nonprofit konferencia, amit évente szerveznek meg önkéntesek az R-t használók közösségéből. Fókuszban az R szoftver használata kutatók, elemzők és hallgatók előadásában. Szintén egy nemzetközi konferencia, idén teljesen online formában.

Időpont: 2022. június 20-23.

Weboldal: https://user2022.r-project.org/

 

Europython

Az Europython 2002 óta évente megrendezésre kerülő esemény, ami Európa legnagyobb Python konferenciája. Tradícionálisan Dublinban, Írországban rendezik meg, azonban a tavalyi online módon megvalósult verziót továbbgondolva idén hibrid formában tervezik megrendezni az eseményt, így otthonról is könnyedén végighallgathatjuk az előadókat.

Időpont: 2022. július 11-17.

Weboldal: az esemény oldala még nem éles, előzetes információk az alábbi linken: https://www.europython-society.org/europython/

 

Ebben a cikkben a teljesség igénye nélkül szedtük listába kedvenc hazai és nemzetközi, de online elérhető adatos konferenciáinkat, melyeken részt vettünk az elmúlt években. A válogatásban találsz online és személyes formában megrendezésre kerülő eseményeket egyaránt. Kíváncsian várjuk az idei eseményeket, remélhetőleg már személyesen is találkozunk!

Ha szerinted kihagytunk akárcsak egy érdekes rendezvényt is, ahol egy adatos szakembernek ott a helye, írj nekünk kommentet és frissítjük a posztot.