5 lépcsőfok a BIG DATA világába - Dmlab

5 lépcsőfok a BIG DATA világába

Mihalkó Barnabás

2019.01.16. • olvasási idő:

Ha egy vállalat képviselője belelkesül a big data világától, általában ez az első kihívás, ami felmerül benne…

Adatvezérelt vállalatot szeretnék, tudom, hogy rengeteg adatom van, de úgy érzem, túl nagy befektetést igényelne ezeket összegyűjteni, felhasználni és azt sem tudom, hol álljak neki!

 

1. BIG DATA KÉPZÉS

A lelkesedést érdemes átragasztani a vállalat többi szereplőjére is. Ha egy szervezet egy meghatározó személyisége rájön az intelligens adatokban rejlő lehetőségekre, akkor érdemes olyan belső workshopokat tartani, ahol tisztázásra kerülnek a adatokhoz kapcsolódó fogalmak, folyamatok és a lehetséges üzleti döntések.

2. ADAT KOMPETENCIA

Ha sikerült a belső lelkesedést kialakítani, egy új munkatárs, vagy adatelemzési kurzusok során, esetleg külső partnerek bevonásával ki kell alakítani azokat a szervezeten belüli big data kompetenciákat, melyeknek segítségével elkezdődhet a folyamatok átalakítása adatvezéreltté.

3. ÜZLETI INTELLIGENCIA

A következő lépcsőfok, amikor kiválasztásra kerül, hogy a szervezet mely folyamatait érdemes átalakítani, ahhoz, hogy a működése optimális legyen. Ez inkább üzleti feladat, hiszen be kell gyűjteni azokat az adatokat, amelyek kulcsszereplők lesznek az adatvezéreltségben. Az újszerű, innovatív adatfelhasználás létjogosultságát kell ellenőrizni ebben a fázisban.

4. ADATTUDOMÁNY

Proof-of-concept, vagyis a puding próbája az evés: Ebben a fázisban, a meglévő, historikus adatokon bizonyítjuk, hogy egy jó adatelemzési módszerrel elérhető az üzleti előrelépés. Az data science feladatok megoldásán, a gépi tanulási eljárások futtatásán túl ekkor lehet pontos megtérülési számításokat is végezni.

5. DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

Rendszerépítés következik, miután bebizonyosult, hogy a gépi tanulási eljárásokkal korábban is tudtunk volna előnyöket elérni, ezért ezeket automatikussá és folyamatossá kell tenni. Ehhez egy olyan rendszert kell építeni, ami a big data megoldást folyamatosan üzemelteti, időről-időről időre ellenőrzi működését, számszerűsíti az általa elért többletet.

Ha integrálni akarjuk szervezetünket a big data világába, akkor érdemes megvizsgálni, hogy melyik lépcsőfokon állunk jelenleg. Jól látszik, hogy mekkorák ezek a lépcsőfokok, nincs lehetőség bármelyiket is átlépni, kihagyni.

A Dmlab végigvezeti a szervezetet ezen az 5 lépcsőfokon és integrálja a big data világába azt.