Data Science képzések - Dmlab

Data Science képzések

Nagy-Rácz István

2021.01.25. • olvasási idő:

Csapatunk 15 éve oktat a data science területén. Visszatérő kérdés hozzánk, hogy hol és mit érdemes tanulnom, ha adatbányász / adatelemző / data scientist akarok lenni. Összegyűjtöttük azokat a magyar nyelven elérhető képzéseket, amelyekkel el tudsz indulni ezen az úton. Vannak köztük egyetemi képzések és vannak céges képzések. Vannak üzleti fókuszúak és vannak technológiai képzések. Ahol ismerjük az előadókat, a tematikát vagy a képzési helyet, ott személyes véleményünkkel is segítünk. Ha valamelyik info nem stimmel, vagy hiányzik egy adott képzés, hagyj nekünk egy hozzászólást a poszt alatt és frissítjük a listát.

Saját képzéseink

Csapatunknak van hazánkban a legnagyobb tapasztalata az adatelemzés oktatásában. Mi nemcsak tanítjuk, hanem a mindennapokban üzleti projektekben használjuk is ezeket a technológiákat. Tizenhat éve oktatunk egyetemen, egyedi vállalati programokban és üzleti képzéseken egyaránt. Hazai konferenciák gyakori előadóiként tapasztalatainkat és legújabb megoldásainkat a szakmával is rendszeresen megosztjuk. Az érdeklődők szakmai blogunkon is olvashatnak munkáinkról és az adatos világgal kapcsolatos gondolatainkról.

Dataskool – Data Science képzés

Helyszín: Távoktatás, élőben streamelt, visszanézhető közös órákkal

Időtartam: 6 hét, heti 2×2 óra

Következő képzés indulása: 2023. október 9.

Weboldal: dataskool.hu – Data science képzés

Szerintünk: A képzés megalkotásakor 13 év tapasztalatát használtuk fel és az a gondolat lebegett a szemünk előtt, hogy a data science iránt érdeklődők számára egy olyan képzést nyújtunk, amivel a legfontosabb alapok elsajátíthatók, a leggyakrabban használt gyakorlati skillek megtanulhatók. Valós adatok, valós üzleti problémák vannak a fókuszban, amit gépi tanulási technikákkal oldunk meg. Python alapokon dolgozunk, de a fókusz az adatelemzésen van, így ha most kezdesz el programozni, akkor is remek választás ez a képzés.

Dataskool – Vizuális adatelemzés képzés

Helyszín: Távoktatás, élőben streamelt, visszanézhető közös órákkal

Időtartam: 5 hét, heti 2×2 óra

Következő képzés indulása: 2024

Weboldal: dataskool.hu – Vizuális adatelemzés képzés

Szerintünk: A vizuális kommunikáció meggyőző ereje azokat segíti, akik nemcsak megértik az adatokban rejlő összefüggéseket, hanem meg is tudják mutatni azt. Tanuld meg a legjobb trükköket, szerezz rutint valós adathalmazok vizualizációjával. Sajátítsd el a Power BI és a Python alapú megjelenítők alapjait, hogy mindig a megfelelő eszközt tudd használni céljaid eléréshez.

 

Data science és big data képzések akadémiai szinten

Amennyiben már szereztél valamilyen alapdiplomát és a további képzési terveidet is egy felsőoktatási intézmény által nyújtott képzésen szeretnéd valóra váltani, akkor az alábbi képzések közül érdemes válogatnod.

BME – Informatikus MSc Adat- és Médiainformatika mellékspecializáció / Gazdaságinformatikus MSc Analytical Business Intelligence specialization

Helyszín: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Budapest

Időtartam: 7 szemeszter

Ár: államilag finanszírozott felsőoktatási képzés, vagy költségtérítéses képzés (utóbbi részleteiről az alábbi oldalon találsz információt)

Következő képzés indulása: 2023. szeptember

Website: https://www.vik.bme.hu/hallgatoknak/mesterkepzes/gazdinfo/

Szerintünk: Ha mérnöki alapdiplomával rendelkezel, vagy üzleti diplomával szeretnél gyakorlati tudást szerezni, akkor ezek a Magyarországon elérhető egyik legjobb mesterképzések. A gazdaságinformatikus MSc specializáció egy teljes, angol nyelvű MSc program, ami az adatelemzés üzleti aspektusaira koncentrál. A mellékspecializáció egy bármilyen választott mérnök informatikus MSc specializáció (lista ezekről itt) mellé választható részprogram, amely a gyakorlati adatelemzési képzésre koncentrál.

A Dmlab két tantárgyat oktat ezekben a programokban:

A tárgyakra lehetőség van külsősként is jelentkezni, erről minden évben hírt adunk a blogon előbbiről itt, utóbbiról pedig itt.

Corvinus – Üzleti adatelemző szakirányú továbbképzés

Helyszín: Budapesti Corvinus Egyetem, Budapest

Időtartam: 3 szemeszter

Ár: early bird 2023.06.15-ig : 485 000 Ft/félév, 2023.06.15. után 540 000 Ft/félév

Következő képzés indulása: 2023. szeptember

Website: https://www.uni-corvinus.hu/post/landing-page/uzleti-adatelemzo/

ELTE – Data Science in Computer Science MSC

Helyszín: Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapest

Időtartam: 4 félév 

Ár: 3 200 EUR / félév

Következő képzés indulása: 2023. szeptember

Website: https://apply.elte.hu/courses/course/314-msc-computer-science-msc-course–data-science-specialization

ELTE – Survey statisztika és adatanalitika MSC

Helyszín: Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapest

Időtartam: 4 félév 

Ár: A jogosultak államilag finanszírozott ingyenes képzési helyekre is pályázhatnak. Önköltséges képzés esetén: 400 000 HUF / szemeszter.

Következő képzés indulása: 2023. szeptember

Website: https://tatk.elte.hu/mesterszakok/survey

ELTE – Mathematics Expert in Data Analytics and Machine Learning

Helyszín: Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapest

Időtartam: 2 félév

Ár: 450 000 Ft / félév

Következő képzés indulása: 2023. szeptember

Website: https://ai.elte.hu/training/

Néhány információ a képzésről: A képzés levelező formában indul, angol nyelven, péntek délutáni és szombat délelőtti tanítási napokkal. A jelentkezés alapfeltétele alapszakos diploma megléte matematika, fizika, közgazdaságtan, informatika, technológia, tanári, vagy tudományos területről, amennyiben a matematikai kurzusokon összesen megszerzett kreditek száma eléri az 50-et. A 2022 őszén induló évfolyamra várhatóan augusztus végéig lehet jelentkezni.

IBS & Green Fox Academy – MSc in IT for Business Data Analytics

Helyszín: IBS International Business School – Budapest

Időtartam: 12 hónap – 3 term

Ár: 11 800 EUR

Következő képzés indulása: 2023. szeptember

Website: https://www.ibs-b.hu/en/programmes/postgraduate-programmes/msc-in-it-for-business-data-analytics-/

Szerintünk: Az IBS és a Green Fox Academy közösen indítja el mesterképzését, melynek fókuszában az üzleti világból érkező jelentkezők IT képzése áll. Adatelemzés, kódolás, fejlesztés, junior szoftverfejlesztő tudás egy év alatt. A képzés a hagyományos egyetemi képzések és a gyorstalpaló bootcampek ötvözéséből jött létre, így gyakorlati oktatás várható. A kezdeti tapasztalatokról az alábbi sajtóanyagban olvashattok.

BGE – Gazdaságinformatikus BA szak – Üzleti adatelemző specializáció

Helyszín: Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Kar, Budapest

Időtartam: 7 szemeszter

Ár: felvételi eredménytől függően államilag finanszírozott felsőoktatási képzés vagy 395 000 Ft/félév önköltséges finanszírozási formában

Következő képzés indulása: 2023. szeptember, a specializációt a 4. szemesztertől lehet felvenni

Website: https://uni-bge.hu/hu/pszk/kepzesek/gazdasaginformatikus–330

Néhány információ a képzésről: Az ország egyetlen egyetemi alapképzése, ahol adatelemzésre lehet specializálódni. A 300 fős Gazdaságinformatikus szakról 30 főnek kerül meghirdetésre a képzés. A hallgatók a 3 féléves gazdaságinformatikus alapozó képzés után a 4. félévben vehetik fel a következő specializációs tárgyaikat:

  • Üzleti elemzések módszertana
  • Mesterséges intelligencia
  • SQL/PLSQL üzleti alkalmazásokban
  • BigData technológia
  • BigData analitika
  • Adatbányászat a gyakorlatban
  • Üzleti intelligencia
  • Adatvizualizáció
  • Tudásmenedzsment

A tárgyak oktatásához a SAS és az IBM ad támogatást.

Pannon Egyetem – Ipar 4.0 megoldásokat fejlesztő adat- és rendszertudományi szakember és szakmérnök képzés

Helyszín: Pannon Egyetem Mérnöki Kar, Veszprém (online is van lehetőség becsatlakozni)

Időtartam: 2 szemeszter

Ár: 300 000 Ft/félév önköltséges finanszírozási formában

Következő képzés indulása: 2023. szeptember

Website: https://www.ipar4.org/oktatas/szakmernok

Néhány információ a képzésről: A képzés kizárólag levelező munkarendben indul, szombati tanítási napokkal. A jelentkezés előfeltétele egy meglévő BsC, BA vagy ezekkel egyenértékű egyetemi, főiskolai végzettség. Kis létszámú évfolyamokkal történik az oktatás, a maximális keretszám tanévenként 20 fő.

 

Data science és big data témájú vállalati képzések

Kürt Akadémia Data Science képzés

Helyszín: Budapest / online

Időtartam: 2 félév, 18 alkalom, összesen 90 óra

Ár: 1 280 000 Ft + ÁFA

Következő képzés indulása: 2023. november 10.

Website: https://kurtakademia.hu/kepzeseink/data-science/

Szerintünk: Nagyon széles áttekintés a területről, ennek megfelelően mélyülhetnek el a hallgatók az egyes területekhez tartozó eszközökben és módszerekben. Olyanoknak javasoljuk, akik hídemberek akarnak lenni a saját területükön adatos gondolkodással. A program szakmai vezetője évekig kollégánk, Nagy-Rácz István volt.

Data36 – Junior Data Scientist Akadémia

Helyszín: online

Időtartam: 6+6 hét

Ár: 299 000 Ft + áfa

Következő képzés indulása: 2024. január

Website: https://data36.com/junior-data-scientist-akademia/

Szerintünk: Több mint 10 éve segítünk embereknek elindulni a data scientistté válás útján. Egyik visszatérő kérdés, amit megkapunk: hogyan induljak el? Az adatelemzés melyik területével kezdjem az ismerkedést? Mint sok más esetben, az adatelemzés szerteágazó területén is az első lépés megtalálása és megtétele a legnehezebb. Mester Tomi több éves data science tapasztalatát sűrítette ebbe a kurzusba, amely ezt a biztos kezdő lépést jelenti. Az itt tanultak minden adatelemzéssel foglalkozó szakértő eszköztárának kötelező elemei. A képzésen nem csupán megtanulhatóak ezek az elméleti és gyakorlati alapok, hanem a napi adatelemzési munkában is azonnal felhasználható készséggé fejleszthetőek. Jó szívvel ajánlom Tomi kurzusát, hiszen ezekre az alapokra biztosan tudsz építkezni a továbbiakban akár milyen irányba szeretnél fejlődni a data science területén.

Braining Hub – Data Science Tanfolyam

Helyszín: online

Időtartam: 8 óra alkalmanként, összesen 6 alkalom (48 kontaktóra)

Ár: 385 000 Ft + ÁFA

Következő képzés indulása: NA, előjelentkezés lehetséges 

Website: https://braininghub.hu/technologiai-kepzesek/data-science/data-science-tanfolyam/ 

Szerintünk: A Braining Hub képzése nagyon jó lehetőség a data science világával való megismerkedésre. Számos gyakorlati példán keresztül vezet végig az előrejelző és feltáró jellegű elemzések világán, valós adathalmazok feldolgozásának segítségével. A képzés két modulból épül fel, azonban ezek külön is elvégezhetőek, egyenként 175 000 Ft + ÁFA összegért. A modulok a következőek: A Data science háttere, Data science felügyelt tanulási technikái Python nyelven, valamint a Fejlett adatelemzési technikák alkalmazása Python nyelven. A képzés vezetője Gáspár Csaba, a Dmlab alapítója és vezető data scientist-je. 

PwC Digital Academy

A PwC tanácsadói és szakértői által tartott képzések közül 5 is foglalkozik az adatok elemzésével: Bevezetés a Data Science-be Python nyelv segítségével,  Data Science projektek sikeres végrehajtása – Középhaladó Data Science képzés Python használatával, Deep Learning-től a Big Data elemzésekig – Haladó Data Science képzés Python használatával, Power BI kezdőknek, Power BI haladóknak.

Helyszín: Eiffel Palace Conference Center, 1055 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 78.

Időtartam: 2 x 4 óra (üzleti elemzés kurzus), 4 x 4 óra (data science kurzusok)

Ár: 96 000 Ft + Áfa/fő-től 270 000 Ft + Áfa/fő-ig

Következő képzés indulása: 2023. szeptember 29.

Website: https://www.pwc.com/hu/hu/academy/digital_academy.html

Szerintünk: A data science kurzusok szakmai oktatója Oltyán Gábor, aki több mint 20 éve foglalkozik adatbányászati projektekkel. Saját tanácsadó cégét a PwC felvásárolta, így azóta az ő csapatukat erősíti. Gábor hazai konferenciák és képzések gyakori előadója, személye biztosíték az alapos oktatásra.

IFUA Horváth and Partners – Horváth Akadémia

Számos adatelemzéssel és tágabban vett üzleti intelligenciával kapcsolatos rövid kurzus az IFUA tanácsadóitól és partnereitől.

Helyszín: online

Időtartam: 0,5 naptól 2 napig

Ár: 129 000 Ft + Áfa / fő – 259 000 Ft + Áfa / fő

Következő képzés indulása: 2023. szeptembertől folyamatosan

Website: https://www.horvath-partners.com/hu/horvath-akademia/szeminariumok/

ELTE – Térképes adatelemző (Vállalati/üzleti tanfolyam)

Helyszín: Budapest/online (Jelentkezésnél történő visszajelzések alapján)

Időtartam: 3 hét, 12 x 45 perc

Ár: 90 000 Ft

Következő képzés indulása: NA.

Website: https://tatk.elte.hu/vallatikepzes/terkepes_adatelemzo?m=436

Szerintünk: Intenzív, gyakorlatorientált képzés, ahol a térinformatikai szoftverek eredményes használatához, térbeli elemzésekhez és az ezekből kinyert adatok alapján történő üzleti döntéshozáshoz szükséges specifikus tudás elsajátítására van lehetőség.

BI Akadémia Online

Helyszín: online

Időtartam: 1x – 4x fél nap (3x 50 perc / fél nap)

Ár: 24 000 – 120 000 Ft + ÁFA

Következő képzés indulása: Bármikor el lehet kezdeni

Website: https://www.biakademia.hu/online/

Szerintünk: A BI Akadémia háromszintű online képzésein 1-4 délelőtt alatt mutatják be a Power BI, a Tableau legfontosabb funkcióit, valamint adatvizuálizációs és big data tematikájú oktatást is tartanak. A BI Akadémia régóta foglalkozik tantermi oktatással, viszont ez az első alkalom, hogy online szervezik meg óráikat. Jó tapasztalatunk van a képzéseikkel kapcsolatban, data science és az adatbányászat tematikájú tréningjeik visszatérő előadói vagyunk.

 

Összefoglalás

Széles a lehetőségek tárháza, ha az adatos világban szeretnénk tanulni. A fenti képzések legtöbbje azoknak az egyéneknek szól, akik személyes döntést hoztak arról, hogy szeretnének ezzel a területtel megismerkedni.

Ebben a blogposztunkban összegyűjtöttük az általunk elvégzett online data science képzések tapasztalatait, élményeit, legfontosabb tudnivalóit. Mindenképp fusd át, ha online képzésben gondolkozol!

A data scientistekkel és big data szakemberekkel kapcsolatos munkaerőhiány megoldására azonban egy másik lehetőség is van: a cégen belüli tehetségek képzése és belső adatos csapat építése. Mi a Dmlabnál évente számos alkalommal tartunk egyedi tematika mentén szervezett vállalati képzéseket, ahol a cégek munkavállalói valós problémák – nem ritkán saját on-the-job problémák – megoldása mentén tanulhatják meg a szükséges data science, gépi tanulás, AI vagy big data ismereteket, amelyeket a képzést követően egyből tudnak a napi munkájukban kamatoztatni.

Ha érdekel téged ez a lehetőség, az alábbi oldalon találsz bővebb információt.