Négyéves születésnap - Dmlab

Négyéves születésnap

Gáspár Csaba

2011.10.25. • olvasási idő:

2007. október 25-én, pont négy évvel ezelőtt indult az Adatbányászat Blog. Egyfajta számadást kívánunk adni arról, hogy az elmúlt egy évben mi változott a blogon, a hozzá kapcsolódó szakmai közösségünkben, a Dmlabban, és milyen változást látunk a hazai és nemzetközi BI területén.

Kezdjük tehát az egyéves áttekintést a blog szintjén. Idén sem voltunk terméketlenek: összesen 48 posztot írtunk az elmúlt egy évben. Az igazán nagy előrelépést azonban a kommentek világában tettük, tettétek, összesen 92 komment érkezett, ami azt jelenti számunkra, hogy élő párbeszéd alakult ki az olvasókkal.

Nagyon fontos fejleménynek tartjuk, hogy az áprilisi IQSymposium kapcsán (bejegyzésünk a témában) beszálltunk a hazai BI eseményeken folyó Twitter alapú kommunikációba, és azóta lényegében szinte minden jelentős konferenciáról csiviteltünk itt a blogon is (IQSymposiumról, SPSS konferenciáról, Adattárház Fórumról, Open Source BIról). Nagyon pozitívak a visszajelzések az ötlettel kapcsolatban, biztosan folytatjuk.

Amiben fejlődni szeretnénk még blog szempontjából az egyrészt a rendszeresség (ebben az elmúlt hónapokban már vannak pozitív változások), másrészt több önálló szakmai tartalom megjelenését tűztük ki célul.

Csapatunk organikus módon fejlődött az elmúlt évben is. Köszönhető ez annak is, hogy a csapatunk az elmúlt egy évben két új teljes jogú taggal bővült. A külföldi tapasztalatszerzések éve is volt ez, Prekopcsák Zoltán kollégánk fél évet Prágában volt, és Makrai Gábor kollégánkat karácsonyra várjuk vissza az USA-ból.

Mind oktatási, mind kutatási, K+F illetve üzleti projekt oldalon tudtunk erősíteni, és kézzelfogható eredményeket letenni az asztalra. A Dmlab szárnyai alól elindult egy rendkívül ígéretes kezdeményezés: a big data elemzési feladatok nehézségeire megoldást adó Radoop, ami a nagy adatokat kezelni képes Hadoop technológiák és a RapidMiner képességeinek kombinálásával hozott létre egy remek megoldást. Oktatási vonalon beindult a BME gazdaságinformatikus képzésén az angol nyelvű Business Analytics szakirány, ahol tehetséges, a BI iránt rendkívül fogékony fiatalokkal dolgozhatunk. Egyre több megkeresés érkezik hozzánk a cégekhez kihelyezett adatbányászati és RapidMiner oktatásunk kapcsán. Több izgalmas üzleti és K+F projektünk indult el az elmúlt évben, egyre több területre lehet bejutni innovatív megoldásokkal úgy, hogy a helyi szakemberek felismerik, hogy a különböző operatív rendszerekben felgyülemlő historikus adatokban komoly értékek bújnak meg.

Természetesen a világ és a BI világa is sokat változott az elmúlt egy évben. A gazdasági hullámok sok szempontból kedveztek a BI előretörésének, ugyanakkor sok korábbi best practice megoldást tettek használhatatlanná. Az elmúlt egy év BI kulcsszavai határozottan körülírhatók: mobil BI, kapcsolati hálózatok, cloud computing és big data elemzések. A hazai BI cégek egyre hatékonyabban kacsintgatnak külföldre, egyre több helyen hallom vissza a háttérbeszélgetéseken, hogy nemzetközi piacra szánt innovatív termékek fejlesztésén dolgoznak. Szemmel láthatóan a hazai BI világ 2011-ben feléledt, a konferenciákon sohasem látott tömegek vannak. Jó dolog ma üzleti intelligenciával, adatbányászattal foglalkozni, a terület szakemberének lenni. A legtöbben ma óvatos, de bizakodó módon tekintenek a szakterület jövőjére.

Köszönjük az olvasóknak az elmúlt évben belénk vetett bizalmat.