Hetven éves a műegyetemi tanszékünk - TMIT70 - Dmlab

Hetven éves a műegyetemi tanszékünk – TMIT70

Gáspár Csaba

2019.11.22. • olvasási idő:

Idén ünnepli a Műegyetemi tanszékünk fennállásának 70. évfordulóját, éppen ezekben a percekben fogok előadni a Tanszék által szervezett ünnepi szemináriumon. Ebben a posztban a Dmlab történetéből ragadok ki néhány markáns aspektust, és mivel egy történet akkor változik, ha elmeséljük, úgy most is egy másfajta rálátásom lett arról, mi is történt velünk itt az elmúlt tizenöt évben.

Nincs túl sok időm, így magában az a legérdekesebb, mi az az öt fő gondolat amit kiragadtam az emlékeim közül, és amit megjelenítek az előadásomban:

1.) Miközben egy izgalmas, de apró IT szegmensben, az adatbányászatban kezdtünk el tevékenykedni, az elmúlt 10 évben lényegében végigsöpört rajtunk a big data, majd a mesterséges intelligencia hulláma.

2.) Az elmúlt 10 évünket jelentősen meghatározta ez a blog. Hatással volt ránk mind üzletileg, mind identitás szempontjából.

3.) Az akadémiában honos “kutatás vs. projekt” bipoláris szemléleten túljutva rátaláltunk egy harmadik irányra, a technológiára, és itt is jelentős sikerek kiindulópontja lettünk. Egyértelműen ide soroljuk a Radoop sikertörténetét.

4.) Meghonosítottunk egy újfajta oktatási szemléletet, amit egyrészt kivittünk az egyetem falain kívülre, másrészt sokakat vissza tudtunk csábítani a tantermekbe a munka világából.

5.) Van egy víziónk arról, hogy az adatok milyen módon tudják előrébb mozdítani a világot, hogyan teszik tudatosabbá az embereket, a cégeket és a szervezeteket. A tanszék komoly szabadságot adott nekünk abban, hogy ezt a víziót építhessük. Teret adott nekünk ahhoz, hogy felnőjünk a szakmánkban, hogy egy karakteres és sajátos lelkesedéssel tudjuk ezt az irányt az akadémiai és az üzleti világban egyaránt képviselni.

Boldog szülinapot TMIT!

Két “csemegével” kedveskedünk nektek a régi írások közül:

  • Érdemes megnézni az első bejegyzést 12 évvel ezelőttről. Akiket le kell nyilazni…
  • A blog négy éves szülinapján, 2011-ben írtunk egy áttekintő cikket a blogról, illetve hogy hol tartunk. Big data kulcsszó felemelkedése, Radoop indítása, és még sok más dolgok arról, hogy nézett ki 8 éve az adatos szakma. Érdekes, hogy 8 év távlatából is már mennyire történelem mindaz, amit akkor fontosnak lehetett látni a hazai adatelemzős szakmából. Négy éves születésnap