A RapidMiner felvásárolta a Radoopot - Dmlab

A RapidMiner felvásárolta a Radoopot

Prekopcsák Zoltán

2014.06.17. • olvasási idő:

Nagy örömmel osztom meg veletek a hírt, hogy a RapidMiner felvásárolta a big data elemzésekkel foglalkozó startup cégünket, a Radoopot.

A felvásárlás egy hatalmas szakmai siker a számunkra, hiszen 3-4 év munkáját validálta ezzel a RapidMiner, és biztosítja, hogy a létrehozott termék még nagyobb piacokat hódítson meg.

A Radoop a Dmlab spin-off vállalkozásaként indult 2011-ben azzal a céllal, hogy a big data elemzéseket ugyanolyan egyszerűvé tegye, mint amit a grafikus adatelemző szoftverektől megszokhattunk. Akkoriban még nem volt ennyire egyértelmű, hogy a Big Data trend és maga a Hadoop technológia ennyire jelentős szerepet ér el 2014-re, és gyakorlatilag a nagy adat elemzések de-facto szabványává válik. A RapidMiner grafikus felületével integrált elosztott adatelemzési megoldásunk az elmúlt években sokat fejlődött, jelentős nemzetközi sajtóvisszhangot is kapott, valamint olyan cégeket sikerült ügyfelünknek megnyernünk, mint a Schneider Electric, a Prezi, a Ustream, a Fractal Analytics, illetve még jónéhány nemzetközi vállalat akik inkább a névtelenséget választották.

A felvásárlás kapcsán az egyik fontos szempontunk volt, hogy a Radoop csapata továbbra is a budapesti irodában maradjon, és megalapítsa a RapidMiner big data divízióját. A következő években ez a cég egy dinamikusan bővülő big data kutató és fejlesztő központtá válik, amely egyre több magyar fejlesztőnek és elemzőnek ad majd olyan munkát, amivel egy globális piacvezető analitikai cég termékfejlesztésében tölthet be kulcsszerepet. Szép szakmai siker van mögöttünk, és egy izgalmas szakmai kihívás áll előttünk.

Ugyanakkor ez a felvásárlás nemzetközi szinten is jelentősnek mondható, hiszen az egyik legelső big data felvásárlás a piacon, melyet valószínűleg több tucat hasonló összeolvadás követ majd. A RapidMiner és a Radoop összeolvadása egy korai lépés, amely mindenképp előnybe helyez minket a versenytársakkal szemben, és közösen az egyik legfejlettebb analitikai platformot tudjuk nyújtani az ügyfeleinknek.

Ezúton is szeretném megköszönni a Radoop csapatának a kitartó munkát, a Dmlabnak az inkubációt és rengeteg segítséget, valamint a magyar BI és adatbányászati szakmai közeg biztatását. Remélem, hogy a Radoop sikere jó példát mutat majd a többi magyar startupnak, hogy Magyarországról is lehet globálisan sikeres cégeket létrehozni.

A felvásárlásról további részletek az alábbi linkeken olvashatóak: