Dmlab - 10 éves a dmlab

10 éves a dmlab

Gáspár Csaba

2017.05.10. • olvasási idő:

Hálás vagyok. Ennek az egyszerű gondolatnak mindenféle variációja kavarog a fejemben, mikor arra gondolok, hogy ma 2017 május 10.-én ünnepeljük a dmlab alakulásának tizedik évfordulóját.

Ahogy a tíz évnyi élményt átpörgetem a fejemen, valahogy azt érzem, hogy ez nagyon jó tíz év volt. Annyira pozitív bennem az összkép, hogy szinte hitetlenkedve szedem össze az agyam rejtet zugaiból a nehézségek, a kudarcok élményeit. És mikor ezeket is sorba veszem, méginkább kereknek és jónak látom ezt az időszakot. Hálás vagyok azért, hogy így tekinthetek vissza.

Hálás vagyok azokért, akikkel ezt az egészet tíz éve elindítottuk. Ha dmlab indulására gondolok, egy rövid TED videó jut eszembe, ami egy rövid vicces videó elemzésén keresztül mutatja be, hogyan indul el egy mozgalom (link). Kiemeli, hogy egy új kezdeményezés indításánál nem az azt indító vezető személye a legfontosabb, hanem annak az első egy-két társnak a döntése, akik elsőként hozzá csatlakozva vezetővé teszik. Hálás vagyok ezért Nagy Istvánnak, Főző Csabának, majd Ivónak, Prekónak, Attilának, Petinek, majd Gergőnek, Csabinak, Simonnak, és sokáig sorolhatnám ki mindenkinek, akik hittek abban, hogy lehet és érdemes a dmlab kötelékében valami újat és nagyszerűt alkotni.

Hálás vagyok azért a bátorságért és azért vakságért, vakmerőségért, ami ezt a csapatot jellemezte. Bátrak voltunk, mikor új és járatlan, kockázatos utakon kezdtünk el járni, és olykor vakmerők voltunk, mikor nem is voltunk képesek felmérni, mekkora fába vágtuk a fejszénket – és néha milyen jól jött, hogy emiatt megijedni, visszarettenni sem volt lehetőségünk. Hálás vagyok azért, mert ez a kísérletező kedv, ez a szabályok és a berögződött reflexeket felülírni akaró szemlélet, ez a kreatív energia mind a mai napig áthatja a csapatot.

Hálás vagyok, hogy a tíz év során időről-időre feltettük a kérdést magunknak mit és hogyan akarunk elérni közösen. Hálás vagyok Törőért, mert segített nekünk rátalálni egy őszinte és előremutató vízióra, segített megérteni, hogy ahogy a cégnek ugyanúgy eredménye, terméke, hogy milyen munkahelyeket hoz létre, hogy milyen kollegiális viszonyban és hogyan dolgozunk együtt, tudatosodott bennünk, hogy milyen ügyeket, célokat és cégeket szolgálunk és segítünk.

Hálás vagyok a sok projektért, pilotért és oktatásért, hálás vagyok a dmlab-ból induló, “spin-off-oló” startupért és azok sikeréért. Büszkék vagyunk rátok.

Hálás vagyok a tíz évet folyton átszövő változásokért. Még úgy is, hogy tudom, hogy nem minden változás fejlődés, és nem minden fejlődés gyarapodás volt a dmlabban. De álltuk a sarat, megtaláltuk az új helyzetekben a lehetőséget, és szinte kivétel nélkül ki tudtuk használni azt. A napokban kezembe került a dmlab egy kilenc éve született stratégiai terve. Mellbevágó volt belenézni, és látni hogy mennyire keveset változtak a lényegi dolgok tíz év alatt, miközben mégis minden megváltozott: a szakma, a piac, és mi magunk is mennyit fejlődtünk.

Köszönjük.

“Ez jó mulatság, férfi munka volt!”