Adatokon innen és túl - Dmlab

Adatokon innen és túl

Gáspár Csaba

2019.10.25. • olvasási idő: 3p

A legkülönbözőbb fórumokon képviseljük mekkora lehetőségeket rejt, ha az adatok gyűjtésével, majd feldolgozásával egy adatközpontú gondolkodás irányába mozduljunk el. De mindeddig nem beszéltünk arról, hogy az adatok középpontba helyezésén túl is létezik egy szint.

Ebben a blogposztban 2019 végén tekintünk vissza a blogunk 12 éves működésére. Talán ez a cikkünk kapcsolódik legjobban a dmlabról szóló Biznisz Boyz adáshoz. A beszélgetés során elhangzott legfőbb eseményekről írtunk a blogunkon is, érdemes szétnézni, ha érdekel a dmlab jelene vagy jövője. Néhány kiemelt story:

Pedig ahogy állíthatjuk, hogy valaki a működése területén még nem használja az adatait a döntéshozatalban, úgy annak is van tere, hogy valaki már nem használja azokat. Nagyon ritkán lehet találkozni valódi adaton túli megközelítéssel, és tipikusan nem az egész cég működésére jellemző. Általában egy nagyon erős vízióval és hosszú távú tervekkel rendelkező, szuggesztív vezető keze van a dologban, aki meg tudja győzni a környezetét, hogy emelkedjenek felül az adatok szintjén, ne reflektáljanak a jelen állapotokra, hanem töretlenül haladjanak a kitűzött cél felé. Mert az adatok pont nem fogják támogatni azt, hogy eljussanak oda, ahova akarnak.

Szeretek bepillantást nyerni egy ilyen már-már misztikus működési módba. És nagyon nehéz tettenérni is őket. Már csak azért is, mert sokan úgy gondolják, hogy ez az állapot könnyen elérhető úgy is, hogy sosem nézett rá az adataira. Ez a vakrepülés nem egyezik az erős vízió követésével. A megérzéseinkre, a szakmai tapasztalatainkra való hallgatás nem egyezik azzal a tudatossággal, hogy szilárdan tudom – adott esetben látom is – hogy az adatok éppen nem azt a trendet rajzolják ki, ami alátámasztaná a gondolatmenetem. Az adatokat nem nézni, nem egyezik meg azzal, hogy az adatokat nem látom.

Olyan ez kicsit, mint mikor valaki először lázad a szabályok ellen, majd követi azokat, végül felülemelkedik azokon, túllép azok betű szerinti követésén. A nehézség az, hogy nagyon csalóka a középső állapotból a visszaesés, könnyen összetéveszthető a felülemelkedéssel.

Mi a mai nappal tizenkettedik éve visszük az Adatbányászat Blogot, több mint tizenkettedik éve gondoljuk, hogy az adatokban rejlő erő olyan hatalom, amivel pozitívan lehet növelni a cégek, a szervezetek vagy az egyén lehetőségeit. Tizenkét év alatt minden megváltozott körülöttünk, és megváltozott a Dmlab-ban is. A tizenkét év alatt lecserélődött a szakmánk neve is, az Adatbányászat Blog kifejezést tekintsük “patinánsnak”.

De tizenkét év alatt nem változott, hogy azoknak akarunk segíteni, akik előre akarnak haladni az adaton innen. Vagy azoknak, akik az adatokon túl akarnak jutni – mert az adatok erejében az is nagyon hisz, aki le akarja azokat tagadni vagy túl akar azokon lépni.

Boldog szülinapot, Adatbányászat Blog!