Crunch Konferencia - Mérföldkő a hazai big data világban - Dmlab

Crunch Konferencia – Mérföldkő a hazai big data világban

Gáspár Csaba

2015.10.24. • olvasási idő:

Jövő héten lesz a Crunch Practical Big Data Conference a Millenáris Parkban, a hazai események közül egyértelműen ez lesz az idei év legnagyobb durranása.

Most nem is a konferencia programját vagy a szervezőcsapatot szeretném méltatni, bár mindkettő megérdemli a dicséretet és az őszinte elismerésem. Gondolatmenetemet a konferencia hatalmas méretéből szeretném elindítani.

Kezdetben ezzel volt a legnagyobb gond: nyár elején megvolt már a program, de még nagyon kevesen jelentkeztek az eseményre. Mikor nyár derekán regisztráltam, egy ebédnél rákérdeztem az egyik szervezőnél, hogy mennyien vagyunk már: nem árulta el a valós számokat, de annyit kikotyogott, hogy a RapidMiner, Enbritle.ly, Dmlab cégeket befogadó irodánkból, a RED-ből van a regisztráltak több mint 50%-a. Ez a szám még akkor is kicsi lett volna, ha mindenki jött volna a konferenciára az irodából.

Nyár elmúltával beindult a marketing, és a hazai szakmai közösség önmagát felülmúlva hirtelen rádőlt a konferenciára. Először a helyszín variálásával növelték a befogadható jelentkezők számát, majd 450 főnél lezárták a jelentkezést. Azóta tudtommal több mint 100 érdeklődőt kellett elutasítani helyhiányra hivatkozva.

Ezek a számok hatalmasak. Emlékszem néhány éve mennyire elámultunk, mikor az akkori BI közösségből 300 főnyi érdeklődő összejött az ingyenes IQSymposiumra. Nyilván az is magyarázhatja a jelenséget, hogy a big data technológiák világa tágabb, mint üzleti intelligencia területe, de akkor is azt kell mondjam, hogy az siker mögött több van, mint pusztán a marketing ereje.

Az én olvasatomban mostantól tekinthetjük nagykorúnak Budapestet big data szempontból. Eddig az előretörést láttuk, a különböző nagy cégek megjelenését itthon, megosztottuk a különböző big data startup sztorikat, gombamód szaporodtak a meetupok a területen. Látható volt, hogy valami nagy dolog készülődik itthon, hogy többről van szó minthogy a big data világszintű előretöréséről. Ha ránézünk Európa szakmai térképére jól látszik, hogy Budapest és a big data egymásra találtak.

Mi következik ebből? Semmi hirtelen és egetrengető. Mint mikor az ember 18 éves lesz: tart egy hatalmas partit, aztán az élet megy tovább – de mégsem teljesen ugyanúgy. Már nem csak várjuk az nagybetűs életet, hanem benne élünk. A hazai big data valóság sem fog teljesen megváltozni, de mégis más lesz. Ahogy most az egész big data világát kicsit egységben tekintjük, úgy fog ez egyre jobban specializálódni, a szakmai közösség újra fregmentálódni. Ezért is lesz nagy ünnep a most csütörök-péntek, mikor ennyien fogunk egy térben tanulni, inspirálódni, kapcsolatokat építeni.

Ha lemaradtál, ajánlok figyelmedbe egy másfajta új kezdeményezést: BData – Business és Big Data Konferencia 2015. november 4.-én lesz megtartva. Ez az egynapos buli azoknak az üzleti oldalról érkező nyitott embereknek szól, akik big data szemléletével megfertőzni magukat. Nagy István kollégánk is az előadók között van, egy remek interjút is közölnek a szervezők vele, ezt külön ajánlom figyelmetekbe)

BData – Business és Big Data Konferencia
2015. november 4.