Breaking News: A Kaggle-t felvásárolta a Google - Dmlab

Breaking News: A Kaggle-t felvásárolta a Google

Gáspár Csaba

2017.03.08. • olvasási idő:

Ma hajnalban ütött be a hír, hogy a Google felvásárolta a legnagyobb adatbányászati versenyeket szervező oldalt, a Kaggle.com site-ot.

Első hír itt, hivatalosabbak itt , de a Google a blogposzt írásának időpontjában még hivatalosan nem jelentette be a tranzakciót). A vételárról nincsenek hírek, a 2010-es alapítása óta eddig 12,5 millió dollár befektetést tudott bevonni a cég.

A hír váratlanul ért, de sok szempontból nem annyira meglepő: a Google számára sok dolog jól jöhet a Kaggle portfóliójából. A Kaggle a data science közösség egyik központi oldala, saját álláskereső oldalával és a közel félmillió felhasználójával (! – én ezt nem is nagyon akarom elhinni) jó merítés a cégnek már csak toborzási szempontból is. Ezen túlmenően a Kernels nevű kezdeményezésével a Kaggle egy saját gépi tanulási platformot is létrehozott, ami jól fog virítani a Google Cloud embléma alatt is. Talán ez az a pont, ahol mint Kaggle felhasználók a legtöbbet nyerhetünk. Nem hiába, a Google olyan cég, aki hisz az adatok erejében, miért ne hinné el, hogy a data scientist-ek világának közepét is érdemes birtokolnia.

Másfelöl a felvásárlás azt is bizonyítja számomra, hogy az adatokkal dolgozó cégek és szakemberek univerzumában a nagy techóriások egyfajta hatalmas gravitációjú csillagoknak tekinthetők: egyre gyorsabban szippantják be az ígéretes kezdeményezéseket, az igazán izgalmas dolgok körülöttük történnek. Az itt felhalmozódó hatalmas adat- és tudásvagyonnal egyre nehezebben fognak versenyezni azok a vállalatok, melyek homlokterében az adatokkal való munka egyfajta megtűrt hobbi vagy kényszerű próbálkozás.

Például a napokban találkoztam olyan nagyvállalattal, ahol egyenesen az volt a vélemény, hogy félnek belső kompetenciát építeni, mert ha valaki megtanulná ezt a szakmát a cégen belül, azt biztos hamar elcsábítanák az ilyen emberekre vadászó más cégek. Pedig hosszú távon valójában fordított tendenciák várhatók: az adatvezérelt gondolkodás, az adatokkal való barátság inkább alapkövetelményként fog megjelenni, mint szelekciós szempontként. De a lemaradók megnyugtatására és az élenjárók szomorúsága végett le kell szögeznem: mint minden változás, aminek az emberi fejekben kell végbemennie, sokkal lassabban fog megvalósulni, mint amekkora tempót maga a technológia diktál.

Gratulálunk a Kaggle csapatának!