Európa nagyvárosai a Waze statisztikák alapján - Dmlab

Európa nagyvárosai a Waze statisztikák alapján

Gáspár Csaba

2020.03.21. • olvasási idő:

Néhány napja hoztunk létre egy dashboard-ot a Waze adatai alapján arról, hogyan esett vissza Európa fővárosaiban az autóforgalom a januári adatokhoz képest. Azóta mindennap érkeztek új adatok, melyek fényében külön izgalmas megvizsgálni, mit is mutatnak a statisztikák (itt külön kiemelnénk, hogy az adatok számtalan torzítást tartalmaznak, egyszerűen azért foglalkozunk velük, mert jelenleg nem áll rendelkezésre más összehasonlítási lehetőség ilyen elemzésekre).

Legutóbbi blogcikkünkben alapvetően egy mutatószámra koncentrálunk, amit mi “traffic level”-ként hivatkozunk. Azt fejezi ki, mennyi Waze felhasználó van csúcsidőben az utakon ahhoz képest, hogy mennyien voltak januárban – azaz a járvány európai megjelenése előtt. Fontos, hogy a heti szezonalitás kiküszöbölése végett egy szombati napot mindig a januári szombatokhoz hasonlítunk.

Ha ez az érték most pénteken 60%, akkor az azt jelenti, hogy a januárban csúcsidőben mért aktív Waze felhasználók számának 60%-a volt az utakon a mostani péntek legforgalmasabb órájában. Ha az eredeti diagramok érdekelnek, nézd meg a budapesti statisztikákat, mi is innen gyűjtjük le azokat. Ide a kéthetes óránkénti adatokat illesztettem be.

Az ábrán jól látszik a forgalomcsökkenés – de vajon ez a visszaesés mennyire jelentős? A korábban említett “traffic level” értékekeket látod fővárosonként: a keddi adatok szürkével, a péntekiek pirossal jelennek meg. Lehet látni, hogy London és Berlin még mindig nagy forgalommal bír csúcsidőben, míg a döntő többség kisebb forgalmat produkált pénteken, mint néhány napja, azaz egyre kisebb forgalom jellemző a városokra.

Budapest is csökkentett a forgalmi mutatóján: napról-napra csökken a forgalom a budapesti utakon (a lenti ábrán Budapestet sötétzöld vonallal és pöttyökkel jelöltük). Egyértelműen Róma szerepel rendre a legkisebb értékkel, de mára Madrid, sőt Párizs is közel azonos szintre süllyedt. (Ha tovább nézelődnél a PowerBI dashbordon, jobban érdekel egy-egy város statisztikája, kattints ide, ha angolul osztanád meg, itt az angol ismertetőnk).

 

Ha javaslatod van a dashboard kapcsán, vagy izgalmas adathalmaz van a birtokodban, ami érdekes adalék lehet most a vírus kapcsán, írj nekünk vagy kommentelj bátran.

Ha angolul akarod megosztani a dashboard-ot, javasoljuk annak angol nyelvű összefoglalóját elküldeni a LinkedIn-ről: Social distancing from a data scientist viewpoint