COVID-19 - Kormányzati intézkedések hatásai az adatok tükrében - Dmlab

COVID-19 – Kormányzati intézkedések hatásai az adatok tükrében

Gáspár Csaba

2020.03.24. • olvasási idő:

Kiegészítettük a COVID-19 terjedésének lassítását célzó intézkedések hatását vizsgáló elemzésünket az egyes országokban bevezetett konkrét korlátozásokkal. Interaktív dashboard segítségével böngészheted az eredményeket.

Március 17-én tettünk közzé egy dashboard-ot a Waze adatai alapján arról, hogyan esett vissza Európa fővárosaiban az autóforgalom a januári adatokhoz képest. Néhány nappal később írtunk az adatokban fellelhető torzításokról és a Dmlab adatelemzési módszereiről, ahogy ezeket csökkenteni próbáltuk. A wazestats adataival dashboard-unkat azóta is naponta frissítjük

Most szeretnénk megosztani veletek, hogy a dashboard második részében (alul tudsz váltani a második fülre) a forgalom változási trendek idővonalára rávetítettük az adott országban bevezetett vírusellenes kormányzati intézkedéseket. Célunk az volt, hogy direkt összefüggést mutassunk ki egy kormány intézkedései (pl. iskolák bezárása, vendéglátás korlátozása, boltok nyitvatartásának szabályozása, csoportos rendezvények korlátozása) és az adott országban lévő nagyváros forgalmi szintjének változása között. A különböző kormányintézkedések meglehetősen eltérő hatásokat gyakoroltak a városi forgalom alakulására az egyes országokban.

A kormányintézkedések megjelenésének adatait a HDX Humanitarian Data Exchange oldaláról használtuk fel. Az összefüggést ábrázoló második dashboard idővonalán piros háromszögek mutatják a bal felül látható legördülő menüben kiválasztott városhoz tartozó országban életbe lépő vírusellenes intézkedések dátumát. Ha a kurzorhoz rendelt függőleges vonalat a piros háromszög fölé visszük, a megnyíló ablakban látható a Waze felhasználók napi maximuma, a forgalom százaléka a normálishoz képest és az életbe lépett intézkedés(ek) típusa. Ebben a módban egy városra lehet fókuszálni, az átláthatóság miatt nem akartunk egyszerre több várost megjeleníteni az intézkedésekkel együtt.

Ezzel az új funkcióval könnyebben kontextusba lehet helyezni a stockholmi, a londoni vagy akár a budapesti vagy római helyzetet. Budapesten tovább csökkent a forgalom, bár ettől ellentétes tendenciákat is láthattunk a hétvégén – ezek alapján a hétvégén nagyobb arányban járunk ki az utakra a hétköznapi visszaeséshez képest. Valószínűleg ez kapcsolatban van a hétvégén is nyitva lévő boltokkal, hiszen más országokban is hasonló jelenséget lehet látni: legjobban pont Stockholmban és Helsinkiben látható hasonló hatás.