2013 - A hazai BI startup éve lesz? - Dmlab

2013 – A hazai BI startup éve lesz?

Gáspár Csaba

2013.01.15. • olvasási idő:

A napokban azon törtem a fejemet, hogy mit lehet várni a hazai BI, adatelemzési világtól idén, lesz-e valamiben más a 2013-as év, mint a korábbi.

Én a big data világ elkötelezett híve vagyok, de úgy gondolom ennek hazai hatása még idén is legfeljebb közvetett lesz, ezért végül más téma térnyerését vizionálom az idei évre: szerintem jóval többet fogunk foglalkozni a startup cégekkel, azon belül is azokkal, melyek valamilyen szempontból a BI-hoz, adatelemzéshez köthetők.

Az elmúlt évben is sok folyosói pletykát, informális hírt hallottam induló BI technológiai kezdeményezésekről, legalább 6-7 startupról tudok, melyek megérdemelnék, hogy érdemben foglalkozzunk velük, és persze köztük ott van a Radoop, a Dmlabból spin-offként elindult startup is. Ezen túlmenően úgy általában a hazai startup ökoszisztéma is beérett, egyre több startup konferencia, inkubációs kezdeményezés indult el az elmúlt években, és lassan a szakmai és üzleti közönség is kezdi érezni, hogy mitől más ez a szemlélet a megszokott projekt alapú megközelítéstől.

Összességében tehát némi startup lázt várok a hazai BI közösségtől is, amit külön támogat a hazai üzleti környezet is, hiszen nagyon jelentős szakmai kompetenciák gyűltek össze hazánkban, amit egyre inkább szeretnénk valahogy a határainkon kívül is értékesíteni, gyakran úgy érezzük, kinőttük a hazai piac lehetőségeit.

Aki ennél a bejegyzésnél jóval részletesebben szeretne elgondolkodni, mi fog történni 2013-ban, annak javaslom Arató Bence BI Start konferenciáját január végén. Ezen a konferencián egy félnapos körképet kapunk a BI világ trendjeiről, üzleti történéseiről, év elei lelkesítő induláshoz mindenképpen segítségünkre lehet.

BI Start

Dátum: 2013. január 31.
Helyszín: Hotel Mercure Buda