11! - Mennyire volt előrelátható a big data jelenség? - Dmlab

11! – Mennyire volt előrelátható a big data jelenség?

Gáspár Csaba

2018.10.25. • olvasási idő:

Ma van a blogunk 11. születésnapja, én ilyenkor szeretek visszanézni az első blogbejegyzésünkre (Akiket le kell nyilazni…) , majd körülnézni mit is gondoltam a “détás” világról sok-sok évvel ezelőtt.

Az idei visszatekintő olvasás során különösen érdekesnek találtam, hogy annak idején mennyire nem volt előrelátható a big data jelenség berobbanása.

2013 végén már arról írunk, hogy mennyire mindent elsöpört abban az évben a big data (2013 – Ami tényleg történt – A nagy változás), hogyan hódította meg a mainstream médiát is ez az új szemlélet / divat / jelenség. Míg maga az egész folyamatot elindító Hadoop rendszer 2005-ben indult, nyolc év kellett ahhoz, hogy jelentős szerephez is jusson az adat feldolgozásával foglalkozó IT szegmensben.

Nyolc év soknak tűnik elsőre, de a valóság az, hogy ennél sokkal rövidebb idő alatt robbant be a köztudatba. Hogy szemléltessem ezt, megnéztem, hogy mikor írtuk ki a blogra először azt, hogy big data. 2011 májusában használtuk először ezt a szót a blogon (Adattárház Fórum 2011 – Beharangozó), ott is abban az összefüggésben hogy a konferencián futó előadásom “Adatbányászat a BigData világában” címet viselte, amiben lényegében a Radoop megoldásunk alapötletéről, annak létjogosultságáról beszéltem.

Annyira új dolog volt ez akkor, hogy még 2011 év elején több olyan cikket is írtunk a blogon, ami az eljövendő trendekről ír, és ezekben a Hadoopnak, big data világnak még nyoma sincs:

  • BI Évkönyv Konferencia – Élőben (2011. március) – Ebben a posztban elég részletesen beszámolunk Arató Bence félnapos minikonfernciájáról, ahol az aktuális technológiai trendeket is összefoglalta. Big data szót én nem írtam le a beszámolóban, lehet hogy megemlítette Bence, de biztos hogy nem volt fajsúlyos gondolat. Az összefoglaló alapján akkor azt vártuk, hogy a mobil készülékeken futó BI, a gyors BI és a felhő alapú BI megoldások fogják felforgatni a világot.
  • Dan Sommler – BI trendek a nagyvilágban (2011. április) – Ha valaki azt gondolja, hogy csak Magyarországon nem látszódott a jövő, azoknak jó példa lehet az ugyanabban az évben meghallgatott előadás részletes beszámolója, ahol a Gartner nemzetközi BI trendekről alkotott elképzeléseiről lehetett hallani. Itt még a nyílt forráskódú megoldások lassú erősödéséről illetve arról lehetett hallani, hogy jön fel a felhő, a közösségi és a minta alapú BI – bármit is jelentsen ez az utóbbi fogalom.

Trendek címkefelhőbe foglalva (2010. január) – Ez egy bő évvel korábbi anyag, amiben az előző évek BI trendelemzési cikkeinek tartalmát hasonlítottam össze, és jeleztem melyik kifejezés erősödik, melyik gyengül az adott években (átmásoltam ehhez a poszthoz a címkefelhőt (ez akkor még menő vizualizáció volt) – szavak mérete az előfordulással arányos, a piros szavak erősödtek, a kékek kikoptak az előző évek trendelemző cikkeinek szóhasználatához képest). Látható hogy a közösségi hálók, a performance management, az SaaS vonal erősödött. Ha nagyon bele akarja látni valaki a big data előképét, akkor a cloud és a real time kulcsszavak is megjelentek, de aki emlékszik arra, hogy akkor ez mit jelentett a BI-ban, az jól érzi, hogy valójában közük sem volt a big data-hoz.

A fenti, szó szerint historikus adatok alapján azt lehet mondani, hogy a hazai és nemzetközi “adatos” közösséget két év alatt tarolta le a big data láz. És ez nem csak a szavak szintjén értendő: az egész adatos ökoszisztéma, a piac, az adatokhoz való viszony, a témával foglalkozó szakemberek létszáma, köre, a használt technológiák mind-mind gyökeresen átalakultak azóta. Szinte már kínos olvasni, mennyire mást gondoltunk a BI jövőjéről a kétezer-tizes évek első éveiben, mint ami most az évtized végén megvalósult.

Tanulság számomra az, hogy ebben a forrongó, változó, zajos adatos környezetben méginkább felértékelődnek a veterán szakemberek tapasztalatai. És őket is csak arról érdemes kérdezni, hogy hol vagyunk most – és kevésbé arról, hogy mit fog hozni a területen a következő 5 év.