Portfólió menedzsment az energiakereskedelemben - Dmlab

Portfólió menedzsment az energiakereskedelemben

Komplex adatgyűjtő, portfóliókezelő és kereskedő megoldás fejlesztése az energiaszektorban

A projekt

1.

A Central Energy Trade Hungary Group egy komplex energiakereskedő platform kidolgozásával bízta meg a Dmlabot.

2.

A projekt eredményeként létrehoztunk egy komplett rendszert, ami az ügyfél mindennapi tevékenységét nagy mértékben megkönnyíti.

3.

Az intenzív automatizálásnak köszönhetően a termelési és fogyasztási előrejelzések mellett az aktuális portfólió kiszámítása és a számlák kiállítása is megtörténik.

Mit kell tudnia egy adatalapú portfóliókezelő rendszernek az energiakereskedelemben?

Central energy trade

A fenti ábra az energiakereskedés főbb lépéseit mutatja

  • Ennek megfelelően a szoftvernek tudnia kell kezelni az összes ügyfél adatát. Ezek között lehetnek termelők, fogyasztók és szerződések (lásd a fenti ábrán), amelyek termelését vagy fogyasztását egységek, ún. POD-ok (Place of Delivery) képviselik.
  • Szoftverünk automatikusan kereskedik az Energiatőzsdén a rendszer által előrejelzett termelési és fogyasztási értékek alapján. Automatikusan számlát generál a fogyasztó ügyfelek részére.

 

  • Az ügyféladatok mellett a rendszer valós időben képes gyűjteni a termelési és fogyasztási értékeket, időjárás adatokat és a napelem farmok, vagy fogyasztó egységek múltbéli adatait, amelyek alapján előrejelzi a napelem farmok termelését, vagy az egyes fogyasztók energiafogyasztását.
  • Segíti a stratégiai tervezést, kereskedést támogató dashboardokon mutatja be a rendszerben összegyűjtött adatokat.
  • Automatizálja az energia-kereskedő feladatait, monitorozza a rendszer működését és hiba esetén riasztást küld.

Ügyfelünk

A Central Energy Trade Hungary Group (továbbiakban CET) energiakereskedelemmel, innovatív beruházásokkal, valamint megújuló energiafejlesztéssel foglalkozik. Energia-kereskedőként szerzett sokéves tapasztalatukkal egy új irányvonalban látják a jövőt, melynek alapja, hogy a folyamataikat korszerű szoftverekkel támogassák, egyszerűsítsék, a manuális lépéseket automatizálják.

Az üzleti probléma

A CET számos ügyféllel áll kapcsolatban, köztük energiafogyasztókkal, termelőkkel és nagykereskedelmi ügyfelekkel, akik együttesen alkotják a cég portfólióját. Egy ilyen nagy rendszerben nagyon fontos előre tudni a termelési és fogyasztási szokások alakulását, hogy a CET megfelelő energiatőzsdei termékekkel fedezhesse azokat. A pontosabb előrejelzésekkel a cégcsoport el tudja érni, hogy megfelelő mennyiségű villamos energiát ad el vagy vásárol, ezzel csökkentve annak a költségét, hogy az egyenlegből hiányzó energiát drága, úgynevezett kiegyenlítő energiával kelljen fedezni. Üzletileg nagyon fontos, hogy a CET az adatai alapján gyors döntéseket tudjon hozni és ezzel minél előnyösebb ügyleteket köthessen.

 

Megbízás

1.

A CET cégcsoport egy komplex adatgyűjtő, portfóliókezelő és kereskedő megoldás fejlesztésével bízta meg a Dmlabot, amellyel egyszerűsítették a belső folyamataikat.

2.

A portfólióban szereplő ügyfelek, napelem-farmok adatainak nyilvántartása mellett fontos a CET számára, hogy különböző riportokon, dashboardokon adatok alapján tudjanak döntéseket hozni.

3.

A megbízás kulcseleme továbbá az az igény, hogy gépi tanulási algoritmusok segítségével minél pontosabban előre tudjuk jelezni a termelési és fogyasztási adatok alakulását, valamint az is, hogy a megrendelt szoftver szintén gépi tanulás segítségével automatikus kereskedésre is képes legyen.

A megoldás

A megvalósított portfóliókezelő és kereskedő szoftver egy platformfüggetlen felhő alapú megoldás, melyben az energiakereskedő ügyfelünk számos napi feladatát automatizálás segíti.

Adatgyűjtés

A megoldásunk számos különféle adatforrásból táplálkozik. Energiatermelők (pl. napelem farmok) esetén kezeljük az e-mailben érkező termelési adatokat, fogyasztók esetén pedig a megfelelő szerverekről érkező valós idejű fogyasztási adatokat gyűjti a rendszerünk. Számos automatizált adatgyűjtő modult is építettünk, melyekkel többek között a napi energia-árfolyamok, időjárás adatok és naptári információk érkeznek ütemezetten a felhőalapú adatbázisba. A megépített szoftver kereskedő modulja pedig az automatizált kereskedéseket kezeli és az eredményeit menti le az adatbázisba.

 

Predikció

A termelési és fogyasztási trendek alakulását egyaránt befolyásolhatják az időjárás, az ünnepnapok, illetve a múltbéli adatok. Szoftverünk az ügyfelek termelési és fogyasztási szokásainak minél pontosabb előrejelzésére prediktív modelleket épít, melyekben gépi tanulási algoritmusok jelzik előre a trendeket akár külön-külön az egyes termelő és fogyasztó egységekre.

Automatizált folyamatok

A Dmlab megoldásával a CET energiakereskedelmi portfóliójának számítása automatikussá vált. A legfrissebb predikciók alapján kiszámítható a CET ügyfeleinek összességére az aktuális és jövőbeli egyenleg, amely megmutatja, hogy mikor mennyi energiát kell vennie vagy eladnia a cégnek. Ezen egyenleg alapján pedig a portfólió pénzbeli értékét is kiszámítjuk.

1.

A kereskedő modul segítségével adott napon belüli kereskedelemben az előrejelzések alapján felmerülő hiányok könnyen és gyorsan kiegyenlíthetők. Megoldásunk az ilyen egyenlegek, energiamérlegek MAVIR felé történő adatszolgáltatási kötelezettségeinek is eleget tesz, automatizáltan küldi be a szükséges adatokat.

2.

Rendszerünkben a számlázz.hu-val is építettünk integrációt, melynek segítségével a fogyasztó ügyfeleknek automatikusan generál számlát a rendszer a megadott árazás szerint. A termelő ügyfeleknek pedig automatikusan küldünk információkat a számla kiállításhoz.

3.

Az automatizált e-mailek segítségével a CET ügyfelei megkaphatják a saját termelő- és fogyasztó egységeikre vonatkozó előrejelzéseinket is.

Interaktív dashboardok

A megépített szoftverünk egy böngészőben futó reszponzív felhasználói felületet nyújt, amelyre bármilyen eszközről könnyen beléphetünk és láthatjuk az aktuális kereskedési állapotot, dashboardokat, feladatokat.

A portfólió menedzsment szoftverben Power BI alapú interaktív dashboardokon vizsgálhatjuk többek között a rendszerben lévő termelők és fogyasztók szokásainak, az energia árának és az időjárás-előrejelzések alakulását. A dashboardok a stratégiai tervezést is támogatják, például az országok közötti energiaátvitelhez szükséges úgynevezett határkapacitás értékeket is vizsgálhatjuk rajtuk. Dashboardokon látható továbbá az energia mérlegre vonatkozó aktuális és jövőbeli predikció is.

A megoldáshoz használt technológiák

Logos1

Hozzáadott érték

A portfóliókezelő szoftverünkkel leegyszerűsödnek és automatizálttá válnak a CET folyamatai az energiakereskedelemben. A gépi tanulási modellek által prediktált energiatermelési és -fogyasztási trendek alapján pedig a CET hatékonyabban tud előre tervezni és kereskedni.

Eredmény

Az elkészült portfólió menedzsment szoftver a CET energiakereskedői tevékenységének alapvető elemévé vált. A portfólió menedzsment folyamatok jelentősen egyszerűsödtek, köszönhetően az automatizált feladatoknak. Az automatikus kereskedés segítségével gyorsabbá és átláthatóbbá vált a CET kereskedői tevékenysége. Az interaktív dashboardok alapján könnyebben átlátható a portfólió értéke, valamint a fogyasztói és termelői trendek alakulása.

A CET számára épített portfólió menedzsment szoftverben a cég stratégiai döntéseit támogató dashboardokat készítettük el. A Dmlab megoldásának eredményeként megszületett a projekt következő ütemének terve, melyben a CET az ügyfelei számára is szeretne egy olyan felületet biztosítani, melyen a saját adataik és előrejelzéseik tekinthetők meg.

Van egy projekted számunkra?

Kérdésem van