Kérjük hagyja el a biztonságos sávot! - Dmlab

Kérjük hagyja el a biztonságos sávot!

Gáspár Csaba

2011.12.31. • olvasási idő:

Filmajánlót ritkán szoktunk írni, de aki olvassa a szakmai blogokat sejtheti, hogy a Pénzcsinálók (Moneyball) című film minket sem hagyott hidegen. Végül most az év végén a DMLab csapatával néztük meg a filmet, melyet szívvel ajánlok mindenkinek. Joggal kapott nagyon jó kritikákat, kliséktől mentesen tud feszültséget teremteni, elgondolkodtatni, a szívünkhöz szólni. 







Nem azért tetszett, mert köze van szakmánkhoz, mert az adatok elemzésével érnek el sikereket. Valójában nagyon érintőlegesen foglalkozik az analitikával a film; ha jól figyeltem még a statisztika szó sem hangzik el a filmben. Lényegében odáig mennek be a szakmába, hogy azt mondják, hogy a számok segítenek nekik, illetve egy statisztikai modell, amit ők szerényen formulának mondanak, és amit ráadásul nem is ők alkottak meg.

Sokkal inkább az tetszett benne, hogy nem “amerikai” módra járja körül ezt az amúgy ízig-vérig amerikai témát, nevezetesen hogyan került be a baseballba a statisztikai elemzés. Nekem arról szólt ez a sztori, mennyire fontos, hogy kilépjünk a szokásos, berögzött keretek közül, mennyire nehéz egy innovatív ötletet bevezetni oda, ahol ezzel a terület szakértőinek eddig bejáratott világát gyökeresen forgatjuk fel. Illetve hogy mennyire fontos, hogy az, aki emögött a változás mögött áll, az megfelelő hatáskörrel és hittel és hitelességgel álljon a kezdeményezés mögött.

Végül azzal a gondolattal kívánunk nektek boldog Újévet, hogy ne féljünk a megszokottól eltérően máshogy csinálni a dolgokat. A jövő év sok szempontból kemény évnek ígérkezik, tekinthetjük ezt úgy is, hogy jövőre úgysem lehet csinálni úgy dolgokat ahogy eddig tettük. Változtassunk, innováljunk munkánkban, a munkánk szervezésében, a munkánkhoz, a világhoz való viszonyunkban.

Minden ötletetekhez kívánunk sok sikert és boldog Újévet!

 A Dmlab csapata