Ambiens Intelligencia - Dmlab

Ambiens Intelligencia

Prekopcsák Zoltán

2009.11.25. • olvasási idő:

Az elmúlt héten a harmadik európai ambiens intelligencia konferencián mutattam be az egyik aktivitás felismeréssel foglalkozó cikkünket.

A bemutatott cikk linkjét itt találod.

A konferencián közel kétszáz ember vett részt főleg Európa országaiból, de jelentős részvétel volt Ázsiából és Amerikából is.

Az ambiens intelligencia vízióját 10-11 évvel ezelőtt határozták meg a Philips kutatói, és az volt a legfontosabb üzenete, hogy az eddigi technológiavezérelt fejlesztési elv helyett emberközpontú fejlesztésekre van szükség a intelligens megoldások területén is.

Az adatbányászatra vonatkoztatva ez leginkább azt jelenti, hogy olyan adatbányászati alkalmazások férnek bele ebbe a vízióba, amelyek a céges adatok elemzése helyett a hétköznapi életben előforduló adatelemzési problémákat oldanak meg. Ezek egyike az aktivitás felismerés, melynek célja, hogy néhány szenzor használatával ismerjük fel a felhasználók tevékenységét, hogy a környezet alkalmazkodni tudjon hozzájuk. Ilyen projektek közül többet is megismerhettünk a konferencián, így például a konyhai eszközökbe épített szenzorokkal a főzési tevékenységek azonosítására, vagy kórházi környezetben a betegek elesésének észlelésére létrejött rendszereket. A mi alkalmazásunk a hétköznapi tevékenységekről készít statisztikákat, és eredményeit összehangolja egy időmenedzsment szoftverrel, hogy hatékonyabban végezzük a munkánkat.

A konferencián további érdekes témákat is lehetett hallani, mint az adaptív kijelzők, melyek mindig az éppen aktuális célunk felé irányítanak, vagy egy navigációt segítő rendszer, mely a környéken elérhető szolgáltatásokat jeleníti meg címkefelhő formájában a mobilunkon. A konferencia anyaga a Springer weboldalán elérhető.