Nyitott data science képzés a Műegyetemen - 2021 ősz - Dmlab

Nyitott data science képzés a Műegyetemen – 2021 ősz

Gáspár Csaba

2021.08.03. • olvasási idő:

Hagyományos módon idén is elérhetővé tesszük az egyetemen kívülről érkezők számára is a Műegyetemen tartott data science óránkat. Ezt a tárgyat ugyanis a BME bármely hallgatója felveheti, így majdnem minden karról érkeznek hallgatók, de külön színt visz az oktatásba, ha a munka világából is jönnek résztvevők. Büszkék vagyunk rá, hogy ezt és hasonló tárgyainkat már több száz külsős hallgató követte végig az elmúlt években.

Tárgy neve: Alkalmazott adatelemzés (Applied Data Analytics, azaz ADA)

Kedd és csütörtök 12-14h – Helyszín: BME Lágymányosi Kampusz (Q épület) – (Ha bezárják az egyetemet a vírus miatt, akkor a virtuális térben folytatjuk)

Kezdés: 2021. szeptember 7. kedd

Jelentkezési időszak: 2021. augusztus 4. (szerda) – 22. (vasárnap)

Tárgy hivatalos tematikája (link)

A középpontban az iteratív módon fejlesztett adatfeldolgozó eljárások vannak, az adatelemzés programozási nyelveit tanítjuk nektek. A téma a data science alapfeladatainak megoldása abban az esetben, ha valamilyen programozási nyelven kell megoldani a problémát: Python és R programozást tanítunk úgy, hogy az órákon mindenki a saját gépén ugyanúgy készíti a programkódot, mint az előadó a kivetítőn. Igazi közös gondolkodás és szemléletátadás is így válik lehetségessé, hiszen itt tényleg bezavarnak a valós adatok sajátosságai, nem minden csodaszép, mint a machine learning könyvekben.

Jelentkezés

Annyira népszerű volt a korábbi években a tárgy, hogy korlátoznunk kellett a külsős hallgatók jelentkezését. A tavalyi évhez hasonlóan idén is arra kérjük a külsős jelentkezőket, hogy hivatalosan iratkozzanak be külsős hallgatóként a tárgyra. Maga a beiratkozás folyamata online történik a Műegyetem rendszerein keresztül, a részvétel így díjköteles, összesen 36.000 Ft-ba kerül a teljes 14 hetes program. Cserébe eltűnik a létszámkorlátozás, aki jönni szeretne az biztosan bejut, a BME hivatalosan igazolja a tárgy elvégzését, és néhány új, szeptemberben hatályba lépő rendeletet sem fogunk sérteni azzal, hogy szerződéses jogviszony nélkül oktatunk hallgatókat.

Engem személyesen külön érdekel, hogy az új felállásban mennyien csatlakoznak hozzánk, tavaly 22 műegyetemi hallgató mellett 22 külsőst fogadtunk be a tárgyra, miközben közel 100 fő jelezte, hogy jönni szeretne. Ha valaki már elszokott a vizsgahelyzetektől, annak sem kell félnie, a félév teljesítéséhez kis házi feladatokat kell megoldani, illetve a félév végén egy, a tárgy hallgatóira kiírt adatelemzési versenyen kell érdemben elindulni, így személyes számonkérés nem lesz. A tárgy elég járványbiztosnak is mondható, ugyanis ha ismét beszüntetik a felsőoktatásban a kontaktórákat, akkor az online térben folytatjuk a képzést (amíg nem, addig csak a helyszínen lehet részt venni az órán, arról közvetítést nem tervezünk). 

Ez egy remek lehetőség, ha módod van rá, élj vele!

A jelentkezés menetét az alábbi oldalon összefoglaltuk, ugyanitt néhány felmerülő egyéb kérdést is igyekszünk megválaszolni.

Data science képzések – Hol tanítják a big data-t?

Mi a  Dmlabbal a legtöbbet úgy oktatunk, hogy egy-egy konkrét csapatnak, cégnek tartunk egyedi képzést, ahol a Megrendelő igényeire szabjuk a tematikát, a használt technológiát, a képzés időpontját és hosszát. Ha ilyen képzési csomag után érdeklődsz, bátran keress meg engem, szívesen átbeszéljük veled mi lenne megfelelő opció.

Gáspár Csaba

gaspar.csaba@dmlab.hu

+36208234154