Nyitott adatelemzés képzés a BME-n a Dmlab szakembereinek előadásában - 2022 - Dmlab

Nyitott adatelemzés képzés a BME-n a Dmlab szakembereinek előadásában – 2022

Gáspár Csaba

2022.01.19. • olvasási idő:

Idén is meghirdetjük a BME-n oktatott tárgyunkat külsős jelentkezők számára.

Az eddigi évekhez hasonlóan 2022-ben is elérhetővé tesszük külsősök számára a BME-n oktatott data science világába bevezető tárgyunkat.

 

Információk a tárgyról

Tárgy neve: Adatelemzési platformok
Kurzus időpontjai: Kedd 8:15-10:00, illetve minden második pénteken 10:15-12:00 óra
Időszak: február 15-től 14 héten keresztül
A tárgy hivatalos tematikája: Link
Jelentkezési határidő: január 30.

Ebben a félévben az “Adatelemzési platformok” című tárgyunk indul, amiben egy alapszintű bevezetést tartunk a data science világába: megtanítjuk a Python nyelv alapjait, a RapidMiner adatelemzési szoftvert, bemutatjuk a legfontosabb gépi tanulási feladatok megoldását, illetve valós adathalmazok segítségével rávilágítunk mennyire izgalmas és szellemi kihívásokkal teli ez a szakma. Kevés az olyan rész, amikor valaki csak a táblánál előad, tipikusan egy-egy témát egyből közösen fel is dolgozunk, mindenki előtt ott van a saját laptopja az elmélet és a gyakorlat kéz a kézben jár.

Ha részt szeretnél venni az órákon, akkor arra kérünk gondold át, tényleg lesz-e lehetőséged az órákon részt venni, illetve hogy tudod-e majd követni azt. Ez egy választható tárgy, oktatásánál feltételezzük, hogy már programoztál valamilyen programnyelven, nagyjából tudod milyen műveleteket lehet végrehajtani SQL nyelven, és az Excel különböző furfangjai sem hoznak zavarba.

Jelentkezés az adatelemzés képzésre

Az előző évekhez hasonlóan arra kérjük a külsős jelentkezőket, hogy hivatalosan iratkozzanak be külsős hallgatóként a tárgyra. Maga a beiratkozás folyamata online történik a Műegyetem rendszerein keresztül, a részvétel így díjköteles, összesen 36.000 Ft-ba kerül a teljes 14 hetes program. Cserébe eltűnik a létszámkorlátozás, aki jönni szeretne az biztosan bejut, a BME hivatalosan igazolja a tárgy elvégzését.

Engem személyesen külön érdekel, hogy az új felállásban mennyien csatlakoznak hozzánk, tavaly 22 műegyetemi hallgató mellett 22 külsőst fogadtunk be a tárgyra, miközben közel 100 fő jelezte, hogy jönni szeretne. Ha valaki már elszokott a vizsgahelyzetektől, annak sem kell félnie, a félév teljesítéséhez kis házi feladatokat kell megoldani, illetve a félév végén egy, a tárgy hallgatóira kiírt adatelemzési versenyen kell érdemben elindulni, így személyes számonkérés nem lesz. A hatályos szabályok szerint jelenléti oktatás keretei között, az egyetem falain belül rendezzük meg az adatelemzés képzést.

Ez egy remek lehetőség, ha módod van rá, élj vele!

Az adatelemzés képzés jelentkezésének menetét az alábbiakban foglaltuk össze, valamint néhány felmerülő egyéb kérdést is igyekeztünk megválaszolni.

Részletek a jelentkezéssel kapcsolatban

Örülünk, hogy eljátszol a gondolattal, hogy jelentkezel a tárgyunkra. Magáról a képzésről ebben a posztban írunk néhány sort, ugyanitt megtalálod a tárgy hivatalos oldalát, tematikáját is. Itt a konkrét bejutás módját írjuk le.

Jelentkezni úgynevezett “Részismereti képzésre” tudsz, ezzel lényegében bármikor elvégezhetsz tárgyakat a Műegyetemen összesen 60 kreditpontig. Ez a tárgy most 4 kreditpontot ér, szóval marad még bőven a keretedből.

A jelentkezés menete a nyitott adatelemzés képzés óráira a következő:

 1. Regisztrálj a BME oldalán egyszerűen egy email címmel
 2. Olvasd át a részleteket ezen az oldalon: Részismereti képzés – BME
 3. Fizesd be a 3000Ft jelentkezési díjat, az átutalás részletei a fenti linken
 4. Regisztráció után lépj be (űrlap), és add le a jelentkezésed az adott tárgyra ezen a formon. Ehhez fel kell töltened egy fotót a személyidről és a főiskolai vagy egyetemi diplomádról (érdemes nem az utolsó nap, január 29-én este keresgélni a padláson!)
  1. Tárgy neve: Adatelemzési platformok
  2. Tárgy kódja: vitmma05
  3. Kreditszám: 4
 5. Ha kiértesítettek a képzésre való befogadásról, akkor értesítenek a pontos befizetendő összegről és a befizetés módjáról is.
 6. További költségek
  1. Kreditenként 6.000 Ft, összesen 24.000 Ft
  2. Beiratkozási díj: 9.000 Ft
  3. Összesen 36.000 Ft (24.000 Ft + 9.000 Ft + 3.000 Ft)

Ahhoz képest hogy ez egy egyetem, feltűnően gördülékeny az ügyintézés, korábban már többen éltek ezzel a lehetőséggel, alapvetően nem volt panasz a folyamatra.

 

Felmerülő kérdések

Néhány kérdés és hozzá tartozó válasz, ami segíthet a döntésben:

Bármilyen diploma jó a jelentkezéshez?

Lényegében igen, a szabályzat azt mondja, hogy bármilyen főiskolai vagy egyetemi diplomával be tudsz iratkozni. Ha nincs ilyened, akkor viszont nem.

Nem lesz gond a tárgy elvégzésével, ha nem IT területről jövök?

Sok nem IT-s hátterű hallgató is beiratkozik a tárgyra, így azt kell mondjam, hogy magában ez nem lesz probléma. Programozni nem kell tudni előre, de az előny, ha korábban bármilyen nyelven programoztál már. Kb. annyi gyakorlati tapasztalatra támaszkodunk, hogy egy excelben elég jól tudsz függvényeket használni.

Milyen gépen dolgozunk majd, ha ez egy gyakorlati képzés?

Arra kérünk, hogy hozz saját laptopot az órára. A padokban van sok-sok konnektor, így elektromos áram utánpótlást tudunk biztosítani, viszont szükséged lesz legalább egy kevéske mobilnetre is a helyszínen, vagy egy lelkes kollégára, aki segít neked USB kulcson átjuttatni a gépede az adatokat. 

Mi van ha megbukok?

Semmi. Megbukni úgy tudsz, hogy nem csinálod meg a házi feladatokat a félév során, vagy ha a legvégén lévő hallgatói létraversenyen a minimális szinten nem oldod meg a feladatot. Ez általában akkor szokott előfordulni, ha valakinek nincs az órai részen kívül ideje a témával foglalkozni. Ekkor ugyanúgy járj be nyugodtan, tanulj, és nem lesz semmi gond, ha a végén nem kapsz rá jegyet. 

Lesz hallgatói jogviszonyom is?

Nem, az nem lesz.

Nem vagyok magyar állampolgár, akkor velem mi a helyzet?

Vannak erre is megoldások, érdemes a szabályzatot végig olvasni, tudtommal ekkor is befogad az egyetem, csak kicsit bonyolultabb az ügy.

Mi van ha lekésem a jelentkezési határidőt?

Akkor is jelentkezhetsz, de nem tudom megjósolni, mi is történik akkor. Az a tippem, hogy ha nem sokkal késted le a határidőt, akkor ebből nagy baj nincsen, de ha már nagyon, lehet hogy elutasítják a jelentkezésed, és buktál 3000 Ft-ot.

Mi van ha végül meggondolom magam vagy a főnököm dönt másképp, és nem tudok járni az órákra? 

Szomorúak leszünk. Szerintem az egyetem nem adja ilyenkor vissza a pénzed.

Tudja fizetni ezt a képzést a munkáltatóm?

Szerintem igen, de ennek az többlet-adminisztrációját nem ismerem. Ha van ilyen tapasztalatod, kérlek oszd meg velem. Érdemes a befogadási folyamatot levezénylő KTH-nál érdeklődni a témában. Hogy a díjakban mennyi az ÁFA tartalom, nem tudtam kideríteni, az sem kizárt, hogy 0%. 

Lesz ilyen a következő félévben?

Nehéz ezzel tervezni, ezt a tárgyat jövő januárban fogjuk újra meghirdetni, az őszi félévben kicsit más fókuszú tárgy az, amire fogadunk titeket. 

Nincs olyan verzió, ami nem délben van?

Nincs, az időpont a Műegyetemi tantervrendszer eredménye, ezek azok az idősávok, amikor minden karon az úgynevezett választható tárgyakat hirdeti meg a BME. Ez ritkán változik, én 25 évvel ezelőtt iratkoztam be a Műegyetemre, és az órarend logikája azóta nem változott, már akkor is ugyanebben az időpontban voltak az ilyen típusú tárgyak.

Utoljára frissítve: 2022. január 19.

Data science képzések – Hol tanítják a big data-t?

Mi a  Dmlabbal a legtöbbet úgy oktatunk, hogy egy-egy konkrét csapatnak, cégnek tartunk egyedi képzést, ahol a Megrendelő igényeire szabjuk a tematikát, a használt technológiát, a képzés időpontját és hosszát. Ha ilyen képzési csomag után érdeklődsz, bátran keress meg engem, szívesen átbeszéljük veled mi lenne megfelelő opció.

Gáspár Csaba

gaspar.csaba@dmlab.hu

+36208234154